Mikaelsgården tar emot beställningar på bröllopsfesten eller 40-årskalaset och ställer fram ett dignande julbord för enskilda och företag när den tiden kommer.
Ett besök på Mikaelsgården, med restaurang och ett litet personligt hotell, är ett gott skäl till att knappa in Vårgårda i GPS:en eller pricka in orten på bilkartan. Hotellet är trestjärnigt, alla rum har egen ingång från innergården, är utrustade med TV och trådlöst Internet. Alla är rökfria och hundar är välkomna i en del av rummen, tillsammans med sina ägare. Färgerna är milt grönt och varm ockra eller gammalrosa. En åldrad barometer på väggen ger information om kommande väder och tavlan ”Vinterhare” skämmer inte intrycket. Nyinredda badrum med väl tilltagna duschutrymmen sörjer för gästernas hygien. Hotellet har flera dubbelrum, ett särskilt lämpat för barnfamiljer, och kan dessutom erbjuda en möblerad lägenhet för självhushåll i ett separat hus på gården. Strykbräda och -järn finns i alla rum, alternativt byxpress. Här behöver ingen känna sig skrynklig och ofräsch.
Mikaels förkärlek till pelargoner märks inte enbart på cafékrogens inbjudande sommarveranda utan också här på hotellets innergård. Mycket trä dominerar inredningen – inga heltäckningsmattor här! – spröjsade fönster och allmogestil finns för romantikern eller litet mer högdragen herrgårdsmiljö med spegeldörrar och stilmöbler för den som föredrar det.
Det Rydenska rummet, Nr102, är uppkallat efter en legendarisk droskchaufför som bodde där under sin tjänsteutövning. Mycket av ursprungsinredningen är bevarad men rummet är förstås restaurerat och
moderniserat och kompletterat. Ta in på Rydenska rummet och bli överraskad!
De flesta utrymmena i cafékrogen och hotellet är tillgängliga för rullstolsburna. Det gäller bland annat Kempesalen, den avdelning i restaurangen som är anpassad för större sällskap som högtidsmiddagar
eller konferenser. Den kan ta 30-80 gäster beroende på arrangemang, har datorkanon, egen ingång och separat kapprum, toalett och bar. Kempesalen har panel av pärlspont, högt i tak med bjälkar och väggfält med målningar som berättar Vårgårdas historia.
Krögaren Mikael Åhman bidrar gärna med lokala anekdoter. Till exempel om hur det gick till när han fick den
kända norska konstnären Sigmund Orset från Betöstölen att måla den stora salen. Det tog tre dagar och hela tiden längtade Sigmund Orset tillbaka till fjället…
För Kempesalen betalas ingen hyra, däremot naturligtvis kostnad för mat och service.
Håll med om att Vårgårda är värt ett besök, och se gärna till resten av området som för övrigt är en av Västra Götalands äldsta kulturbygder.
Kurriosa
Gården som inrymmer cafékrogen byggdes 1870. Huvudbyggnaden var SP:s
diversehandel mellan åren 1870 och 1967. Sedan diversehandeln upphört
stod gården öde till dess nuvarande ägaren Mikael Åhman köpte den
1987. Ursprunget finns kvar även om det skett tillbyggnader. Mikael
Åhman startade verksamheten år 1988 och har satt sin prägel på såväl
hotellet som restaurangen. Den visar ett genuint intresse för kultur
och historia och har gett hotellet i bryggeriets gamla stallänga en
särskild charm.
Vårgårda bryggeri köptes till 1994 och Mikael började bygga om det
till hotell. Hotellet stod färdigt 1997. Det gamla bryggeriet var
igång till 1977 och siste bryggare var Erland och Anna Österberg.
Bryggeriet anses vara en av Elfsborgs läns mest bevarandevärda
industribyggnader.